La Vera Creu de Besalú. La resolució del cas



La Vera Creu de Besalú. La resolució del cas.
El temps va anar passant i sembla que ja ningú es preocupi del cas de la Vera Creu de Besalú, fins que el 6 de novembre de 1909 La Correspondencia de Valencia publica la nota següent: «En 1900 se cometió un robo sacrílego en la iglesia parroquial de Besalú, pueblo de la provincia de Gerona, cuyos autores no fueron descubiertos.
El sargento de la guardia civil del puesto de Jativaque durant un temps havia estat destinat al Maresme intervino en 1906 en la busca y captura de un ladrón llamado Francisco Escolano Martí, autor de otro robo sacrílego en Alella, por el que esta extinguiendo condena en el penal de Chinchilla, y desde aquella fecha ha venido haciendo averiguaciones para descubrir a los autores del robo efectuado en Besalú.
La fortuna ha coronado su trabajo, llegando a averiguar que el citado robo lo cometieron Francisco Escolano Martí, Miguel Gil Torrentó y Esteban Carreras Bosch, apareciendo como cómplice Miguel Codina, todos residentes en Gerona menos Escolano y Carreras que extinguen condena en Chinchilla.
Ha averiguado también que los efectos robados los vendieron en Barcelona a don Enrique Martí y don Manuel Campos, correspondiendo en el reparto a los ladrones 2.000 pesetas cada uno.
La benemérita ha enviado extenso atestado al juez de instrucción de Olot que es el que sigue la causa».
Uns dies més tard, el 13 de novembre, El tradicionalista de Girona afina una mica més les notícies sobre els lladres: «Entre los denunciados figura uno sentenciado a pena de muerte y dos confinados a un presidio mayor, y como encubridores un trapero y un prestamista de Barcelona».
La premsa gironina revifa el cas i la relíquia torna a ser portada, així La Lucha del 22  de novembre publica que la Guardia Civil de Ribas de Freser ha detingut a Miquel Gil Torrentó, alies Caranda, pel cas de la Veracreu de Besalú i l’ha posat a disposició del jutge instructor d’Olot. El cas es dona per tancat.

Mica en mica, el record de les peces robades es perd i a mesura que passen els anys es magnifica el valor del reliquiari. Així fou com aquell «templete de laton ó cobre dorado … de estilo gótico» que va costar 1.974 rals, es va anar convertir, segons La Vanguardia de l’11 de març de 1914, en un «relicario gòtico del siglo XV de oro».
Per reemplaçar la preuada relíquia, a precs de Francesc Cambó, l’arquebisbe de Tarragona, Francesc Vidal i Barraquer, en va demanar una altra al Papa, Pius XI, que envià una petita estrella del Lignum Crucis i que, encara avui, es troba a l’església de Sant Vicenç.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'Orfeó de Besalú

Maur Sablayrolles. Monjo benedictí (1873-1956)

La Guerra del francès a Besalú